Марки стали

Марки стали

Що варто знати про сталі, з яких зроблено ножі Grand Way і Grossman

Вибір ножа — це не лише питання дизайну та форми. Дуже важливо розуміти, з якої сталі він зроблений. Сталь визначає, як ніж тримає заточку, наскільки легко його нагострити, як він реагує на механічні навантаження і, зрештою, скільки цей ніж коштуватиме.
У нашому інтернет-магазині під маркою Grand Way представлені ножі найрізноманітніших типів і категорій: складані та фіксовані, тактичні, туристичні, мисливські, рибальські та EDC.
Не менш важливу частину асортименту становлять кухонні ножі, ножиці та клівери під маркою Grossman.
Давайте розберемося, чим відрізняються ножові сталі, з яких виготовлені наші ножі, і як вам краще зробити правильний вибір.

Ножі Grand Way виготовляються з таких сортів сталі:

420 — добре відома та популярна бюджетна нержавійка. Проста у догляді й недорога. Відзначається винятковою корозійною стійкістю, але швидше втрачає гостроту при активному використанні. Цей недолік компенсується тим, що її легко заточити знову. Ідеальна для рибальських, дайверських і туристичних ножів, де важливі невибагливість, простота догляду та стійкість до іржі.

440C — у порівнянні з попереднім сортом сталі є своєрідним кроком уперед за твердістю. Значно довше зберігає гостроту, добре витримує механічні навантаження. Має хорошу корозійну стійкість, але зберігати ніж із 440C у вологих піхвах не рекомендується. Підходить для мисливських, туристичних і тактичних моделей.

D2 — сталь із високим вмістом вуглецю, вважається інструментальною та «напівнержавіючою». Дозволяє заточити ніж до виняткової гостроти й довго її потім зберігає. Але ця сталь потребує більшої уваги та догляду, адже вона менш стійка до корозії. Чудово підходить для ножів, від яких очікують відмінного різу та здатності до інтенсивної експлуатації. Часто використовується у тактичних, туристичних (бушкрафт) та EDC-ножах.

8Cr13MoV / 8CR14MOV — популярна нержавійка, яка поєднує доступну ціну, міцність, зносостійкість, корозійну стійкість і добрі ріжучі властивості. Відмінний варіант для EDC та туристичних ножів. За співвідношенням ціна/якість є, мабуть — однією з найбільш оптимальних сталей.

9Cr18MoV — твердіша та міцніша, ніж 8Cr13MoV. Ще краще зберігає гостроту ріжучої кромки, стійка до корозії.

VG-10 — японська сталь високої якості. Відзначається твердістю, довговічністю та стійкістю до іржі. Використовується у тактичних і мисливських ножах. Ножі з VG-10 вирізняються чудовим різом.

AUS-8A — якісна нержавіюча сталь японського виробництва. Має середні показники твердості, добре утримує гостроту й проста у догляді.

 

Пам’ятка для покупця:

  • Чим вища твердість сталі, тим довше ніж тримає гостроту, але тим складніше його точити.
  • Сталі з більшим вмістом хрому краще протистоять іржі.
  • М’якші сталі зазвичай легше точити, але вони швидше тупляться.

 

Трохи про сталі, з яких виготовляють кухонні ножі Grossman:

3Cr13 — нержавіюча сталь середньої твердості. Проста у догляді. Ідеальна для щоденного використання. Легко точиться. Гострота тримається трохи менше, ніж у дорожчих сталей, але різниця не така вже й значна. Клинки з цієї сталі невибагливі й зручні у користуванні. Ножі з 3Cr13 оптимальні для повсякденного використання на домашній кухні.

1.4116 — німецька нержавійка з високим вмістом хрому.  Довго тримає гостроту заточування, стійка до корозії, довговічна, ідеально підходить для експлуатації у вологому середовищі кухні. Чудовий вибір для тих, хто хоче мати кухонний ніж «на довгі роки». Якщо вам потрібні справді добрі, прості й зручні у використанні ножі,

1.4116 — ваш вибір.

 

Підсумок

Особливості вибору видів ножових сталей, полягає в тому, що потрібно знайти оптимальне співвідношення суперечливих параметрів. Твердість важко поєднується з в'язкістю, а краща здатність різати, з корозійною стійкістю. Все це — питання балансу. Тому пошук найкращої сталі може стати справою довгою, а то й нескінченною.

Вибір конкретного сорту сталі все-таки залежить від того, для чого ви купуєте ніж. Стара шведська приказка «не те добре, що добре, а те, що до чого підходить», дуже добре описує особливості подібного вибору. Наприклад, ніж для дайвера — зовсім не те саме, що джентльменський «піджачник». На них чекають зовсім різні завдання, зовсім різні умови роботи.

Якщо докласти трохи зусиль і дізнатися про ножові сталі більше, усі ці цифри, символи хімічних елементів і показники твердості перетворяться для вас на мову, якою ніж «розповідає» про себе. Вони скажуть про довговічність, простоту догляду й навіть про своє призначення.

Розуміння основних характеристик сталей допоможе вибрати ніж, який ідеально підійде саме вам.

Незалежно від того, потрібен вам туристичний ніж або мисливський, тактичний, EDC чи кухонний клівер, знання сортів сталей допоможе зробити усвідомлений вибір, а не купувати «навмання».

Наш інтернет-магазин намагається максимально поінформувати вас і тим самим допомогти зробити вдалу покупку.

Додаток 1. Таблиця хімічного складу відомих ножових сталей

 

Углерод

Хром

Марганец

Ванадий

Молибден

Никель

Кремний

Сера

Фосфор

Селен

420J2

0.15-0.3

13

 

 

 

 

1

1

 

0.03

H-1

0.15

14-16

2

 

1.5

6-8

4.5

0.03

0.04

 

420HC

0.45-0.7

13.5

0.35-0.9

 

 

 

 

 

 

 

12C27

0.025

0.4

0.01

 

 

 

0.4

0.01

0.025

 

1.4116

0.45-0.55

14-15

1

0.1-0.2

0.5-0.8

 

1

0.03

0.04

 

3Cr13

0.35

13.5

0.8

 

0.6

0.5

1

0.03

0.04

 

5Cr15MoV

0.45-055

14-15

1

0.1-0.2

0.4-0.5

0.6

1

0.03

0.035

 

X15 T.N.

0.4

16

 

0.35

2

 

 

0.005

0.020

 

Z60

0.6-0.65

14

0.45

0.15-0.2

0.55-0.6

0.15

 

 

 

 

440A

0.6-0.75

16-18

1

 

0.75

 

1

0.03

0.04

0.75

440B

0.75-0.95

16-18

1

 

 

 

1

0.03

0.04

0.75

440C

0.95-1.2

17-18

1

 

0.75

 

1

0.03

0.04

0.75

8Cr14MoV

0.8

14.5

1

0.2

0.2

 

1

0.03

0.03

 

8Cr13MoV

0.8

13

 

0.2

0.2

 

1

0.03

0.03

 

AUS-4

0.4-0.45

13-14.5

1

 

 

0.49

0.04

0.03

1

 

AUS-6

0.55-0.65

13-14.5

1

0.1-0.25

 

0.49

0.04

0.03

1

 

AUS-8

0.7-0.8

13-14.5

1

0.1-0.25

0.1-0.3

0.5

0.04

0.03

1

 

AUS-10

0.95-1.10

13-14.5

0.5

0.1-0.27

0.1-0.31

0.49

0.04

0.03

1

 

VG-1

0.95-1.05

13-15

 

 

0.2-0.4

0.25

 

 

 

 

VG-10

1

15

 

0.2

1

 

 

 

 

 

1095HC

0.9-1.03

 

0.3-0.5

 

 

 

 

0.05

0.04

 

154CM

1.05

14

0.5

 

4

 

0.25

 

 

 

ATS34

1.05

14

0.4

 

1

 

0.4-0.5

0.002

0.029

 

3G

1.4

15

0.4

2

2.8

 

0.5

0.03

0.03

 

S30V

1.45

14

 

4

2

 

0.4

 

 

 

D-2

1.5

12

0.35

0.9-1

0.8-1

 

0.45

 

 

 

ZDP-189

3

20

 

0.1

1.3

 

 

 

 

 

 

Додаток 2. Докладніше про те, як хімічний склад впливає якість сталі

На кожен із згаданих у цій таблиці компонентів стали покладено свою роль. Різні хімічні елементи, що поєднуються в необхідних пропорціях, допомагають наділяти ножову сталь корисними властивостями:

Вуглець – найважливіший елемент. Адже сталь – ні що інше, як сплав заліза із вуглецем. Збільшує міцність, без належної кількості нормальної твердості не досягти. Але слід пам'ятати, що його великий вміст підвищує крихкість та знижує корозійну стійкість металу.

Нормальний вміст заліза сталі – щонайменше 45% вуглецю – від 0,02 до 2,14 %. Сталь у якій вуглецю від 0,6% до 2,14% називається високовуглецевою. Це тверда сталь. Якщо вуглецю в металі буде більше 2,14% вийде не сталь, а чавун.

Хром – значно підвищує антикорозійні властивості. Карбіди хрому збільшують зносостійкість і прожарювання. Однак надмірна кількість хрому у сплаві призводить до підвищення крихкості. Цей елемент є у нержавіючих сталях практично всіх видів.

Марганець - забезпечує гарну прожарювання. Підвищує опір зносу та міцність. Без його використання не обходиться практично жодна сучасна марка сталі.

Молібден – відповідає за формування карбідів, які запобігають ламкості сталей, та забезпечують міцність як у звичайних умовах, так і при високих температурах. Підвищує корозійну стійкість, твердість, прожарювання, ударну в'язкість і робить сталь зручнішою в обробці.

Нікель – здатний підвищити показники міцності, ударної в'язкості та корозійної стійкості.

Кремній – збільшує міцність та стійкість до зносу.

Ванадій – сприяє формуванню структури карбідів, що підвищує зносостійкість, забезпечує багаторічне використання ножа.

 

Напишите свой комментарий