Докладнiше про нержавiючi сталi, з яких зробленi нашi кухоннi ножi

Докладнiше про нержавiючi сталi, з яких зробленi нашi кухоннi ножi

Кухонні ножі зі сталей 3Cr13, 1.4116 та 5Cr15MoV

3Cr13 і 1.4116 – високоякісні нержавіючі сталі, що широко застосовуються в ножовій індустрії.

Низькосортні нержавіючі сталі часто лають за те, що незважаючи на відмінну корозійну стійкість, часто бувають занадто м'якими і не довго зберігають початкову гостроту заточування. Сучасні якісні нержавіючі сталі позбавлені цих недоліків. І при цьому не втрачають своєї корозійної стійкості. Досягається це завдяки сучасним технологіям та методам, що базуються на досягненнях сучасного матеріалознавства.

Тут і підвищення вмісту вуглецю (С), і введення в сплав спеціальних легуючих добавок, і якісна термообробка (загартування) та інші, значно витонченіші способи.

Саме до таких якісних нержавіючих сталей і належать 3Cr13 та 1.4116.

 

Що таке сталь 3Cr13?

3Cr13 – досить популярний у ножовій індустрії сорт нержавіючої сталі.

Сталь виробляється у Китаї. Розроблено для потреб машинобудування. З неї роблять дуже практичні ножі середньої цінової категорії.

У машинобудуванні застосовується для високоміцних і зносостійких деталей, які працюють під значними навантаженнями та в умовах впливу корозійних середовищ. Серед типових виробів із 3Cr13 – пружини, вали, болти, сопла, клапани, їх сідла та підшипники, які функціонують при температурах до 400 °C.

За характеристиками 3Cr13 близька до сталі 30ХГСА., що вироблялася у країнах колишнього Союзу.

3Cr13 легко точиться, легко полірується (і довго зберігає полірування), відмінно пручається корозії. Зносостійка.

 

Як хімічний склад сталі 3Cr13 впливає її якості:

Для цієї сталі характерний досить високий вміст хрому (Cr). Хром відповідає за опір сталі корозії.

Також до складу сталі 3Cr13 у помітних кількостях входять:

  • Марганець (Mn) – значно підвищує міцність та зносостійкість сталі.
  • Молібден (Mo) – робить сталь менш ламкою та крихкою, що дуже корисно для ножів. Підвищує стійкість сталі до нагріву до високих температур. Також додатково посилює корисні властивості хрому.
  • Нікель (Ni) - суттєво підвищує міцність та зносостійкість сталі. Також посилює опір корозії.

 

Кілька важливих слів на додаток

Однак для якості стали важливим є не тільки хімічний склад. Важливим є і гідний рівень гарту сталі, характерний для продукції GROSSMAN.

Після гарту сталь досягає високих показників твердості. Це дає ножам з 3Cr13 хорошу міцність та можливість довго залишатися гострими.

Крім Grossman сталь 3Cr13 широко використовують такі відомі ножові бренди як: Kershaw, SOG, Schrade та Camillus. Що вже саме собою є чудовою рекомендацією.

Іншими словами, якщо вам потрібен доступний, але добротний та практичний ніж для кухні на кожен день – ніж із 3Cr13 буде оптимальним вибором.

Ці ножі невибагливі, прості в обслуговуванні, зручні у роботі. Чого бажати ще?

Що таке сталь 1.4116?

Сталь 1.4116 – широко затребуваний вид якісної нержавіючої сталі, створений німецькою компанією ThyssenKrupp. Активно використовується як у виробництві ножів, так і у різних промислових галузях.

Окрім іншого, саме з 1.4116 виготовляється значна частка європейських медичних інструментів, а також обладнання для фармакології та харчової промисловості.

Нержавіюча сталь 1.4116 славиться своїм винятково вдалим поєднанням міцності, стійкості до корозії та довговічності з цілком доступною вартістю.

Полірована поверхня клинка з 1.4116 довго зберігає початковий блиск і не темніє з часом. Ножі з цієї сталі не тьмяніють протягом багатьох років використання.

Відомі аналоги: 4116, X50CrMoV15, 420MoV, 50Х14МФ, 5Cr15MoV.

Як хімічний склад сталі 1.4116 впливає на її якості:

Вміст хрому, молібдену та марганцю в нержавіючій сталі 1.4116 навіть вище, ніж у 3Cr13. А значить, і показники корозійної стійкості та зносостійкості у неї ще кращі. Щоправда, дещо вищою виходить і її вартість.

Вміст вуглецю (С) в 1.4116 теж вищий. А значить - ще вище її міцність та опір зносу. До того ж, 1.4116 проходить ретельний процес загартування, внаслідок чого лезо з неї залишиться дуже довго гострим.

І ще кілька важливих слів на додаток

Репутація ThyssenKrupp дуже висока. Самі слова “крупівська сталь” багато говорять людям, які знаються на темі.

1.4116 – відмінна нержавіюча сталь для відмінних висококласних ножів. Дзвінка, що довго зберігає свій блиск, стійка до впливу вологи і механічних навантажень, чудово зберігає гостроту заточування, чудово ріжуча.

Про купівлю ножа з 1.4116 ви не пошкодуєте ніколи. Він буде вірою і правдою служити вам довгі роки. Він стане чудовим інструментом як для повсякденності, так і для будь-яких ваших кулінарних експериментів.

Ножі зі сталі 1.4116 – якість, якої гідні ви та ваша кухня.



Що таке сталь 5Cr15MoV?

Ножі Трамонтіна виготовляються я зі сталі 5Cr15MoV. Це нержавіюча сталь із високим вмістом хрому. Виробляється в Китаї та вважається доступним аналогом добре відомої європейської нержавіючої сталі X50CrMoV15.

5Cr15MoV активно використовується в ножовій індустрії завдяки гарному співвідношенню міцності та корозійної стійкості за дуже доступною ціною.

Основні характеристики стали 5Cr15MoV

Твердість цієї сталі цілком достатня для створення недорогих та практичних ножів та інших ріжучих інструментів.

Незаперечними плюсами нержавіючої сталі 5Cr15MoV є високі показники зносостійкості та опору корозії.

5Cr15MoV застосовується для виготовлення:

  •  кухонних ножів,
  •  мачете,
  •  манікюрних інструментів,
  •  деяких медичних інструментів та виробів.

Як хімічний склад впливає властивості сталі 5Cr15MoV

  • Зміст хрому (Cr) у цій сталі досить високий – 15%. Цей елемент підвищує стійкість до корозії та додає зносостійкості.
  • Також до складу сталі 5Cr15MoV входять:
  • Молібден (Mo) – робить матеріал більш в'язким, стійким до навантажень та термічних впливів. Також додатково посилює корисні властивості хрому.
  • Ванадій (V) – покращує міцність, корозійну стійкість та зносостійкість сталі.
  • Марганець (Mn) – значно підвищує міцність та зносостійкість сталі.

Декілька важливих моментів

Хоча сталь 5Cr15MoV має відмінну корозійну стійкість, після роботи навіть ножі з нержавіючої сталі слід витирати насухо і зберігати в сухій ящику або підставці для ножів. Тривалий вплив вогкості та дуже високих температур згубно навіть для нержавіючих сталей.

До речі, це одна з причин, через яку всі кухонні ножі все ж рекомендують мити вручну, а не в посудомийній машині.

Сталь ця дуже легко заточується і вкрай чуйна до регулярної редагування на мусаті.

Також варто відзначити, що, завдяки перерахованим вище якостям, ножі з 5Cr15MoV виключно довговічні. Особливо при нескладному, але регулярному догляді (основні принципи якого ми перерахували).

Висновок

Ножі 5Cr15MoV – це практичний вибір для повсякденного використання. Вони невибагливі, стійкі до корозії і відмінно підходять як для роботи з м'ясом, так і з овочами.

Ця сталь широко використовується виробниками ножів у всьому світі. Її різні аналоги широко відомі: AISI (США), EN 1.4116 (Європа) та SUS 420J2 (Японія).

Якщо вам потрібен доступний та довговічний ніж для кухні – вироби з 5Cr15MoV стануть чудовим вибором.

Напишите свой комментарий